top of page
Recenties

2017

Voorstelling “De Gouden Draak” van Roland Schimmelpfennig door muziektheatergroep ZEST. Regie Arjen Arnoldussen, Muziek: René Veen.

 

Recensie van Mirjam Boers

Je bent te gast in een Chinees-Thais-Vietnamees restaurant en je wordt met alle egards behandeld.  Vervolgens ontdek je dat mensen die wij illegalen noemen, zij die bestellingen opnemen, maaltijden serveren of, erger, zichzelf moeten verhuren aan wellustige klanten, nergens aanspraak op kunnen maken, zelfs niet op een beetje respect. Dat was de pijnlijke, maar helaas o zo actuele waarheid die spelers en musici van de Utrechtse theatergroep Zest ons, het publiek, wilde laten zien, horen en voelen. Daar zijn ze bijzonder goed in geslaagd. Tijdens de voorstelling waren muziek en spel voortdurend met elkaar in contact. Zo kon het gebeuren dat één van de spelers bij ons aan tafel kwam zitten en zijn of haar verhaal opeens een lied werd, of dat het zingen plotseling overging in spreken. De prachtige muziek van René Veen droeg het stuk, ontroerde ons, maar zorgde tegelijk voor een groeiend onbehagen bij het publiek. Zo maakte hij een heuse meezinger over alle ‘weldaden’ die een weerloos, aan anderen overgeleverd mens de klant te bieden had. Wie dit hoorde kon bijna niet anders dan zich medeverantwoordelijk voelen voor vormen van uitbuiting en onderdrukking die we maar zelden te zien krijgen. Ook de opgewekt getoonzette bestellingen die in de restaurantkeuken moesten worden verwerkt gaven een gevoel van medeplichtigheid. Iedereen kan immers iets eten in een zo’n restaurant: de stewardess, de oude grootvader, de winkelier, u en ik! De saxofoon, alles ondersteunend, bood een beetje houvast en werd tijdens deze avond een vertrouwde metgezel. Aangrijpend en troostrijk tegelijk was het lied van de kleine Chinees die door middel van een afgebroken tand via rivieren en zeeën terug kon keren naar huis, al moest hij zijn familieleden in vele opzichten teleurstellen. ‘De gouden draak’ heeft op veel bezoekers zonder meer een diepe indruk gemaakt. Alle lof voor de spelers, de musici, regisseur Arjen Arnoldussen en componist en muzikaal leider René Veen!

 

2016

Solist in concert van  C.O.V. Excelsior Katwijk o.l.v. Ronald Threels. 

Muziek van Schumann, Brahms (Liebesliederwalzer en Zigeunerlieder) Schubert (w.o. een paar liederen uit “Die schöne Müllerin”

 

2015

Premiere op 10-4-15 van “BESLISTUNNEL” aria voor sopraan en orkest, voor Marjolein de Graaff  in de halve finale van Het Amsterdams Kleinkunst Festival (theater Bellevue Amsterdam):

 

Marjolein de Graaff  (zang & kleinkunst)

René heeft met enorm veel creativiteit en keihard werken in een paar weken tijd de aria voor mij gemaakt die de kers op de taart moest worden van mijn optreden in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2015. Met heel veel flexibiliteit (want ik bleef intussen de tekst maar veranderen) bleef hij meedenken met mij. Zijn kracht is zijn humor, snel begrip van wat de tekst vraagt en zijn onconventionele componeerstijl, waarin hij moeiteloos schakelt tussen springerige en ritmische patronen en traditionele harmonieën, die toch altijd weer op een onverwacht moment ontsporen naar lichte gekte…Origineel, uitdagend om uit te voeren maar altijd zingbaar! 

 

Allan Segall (componist)

Marjolein was sensational. She had the audience in the palm of her hand. Her last number by René Veen was the proverbial show-stopper!

 

 

Recital Amsterdam op 31-3-15 “VOOR BETERE TIJDEN” Teksten van Brecht e.a.

Liederen van EIsler, Dessau, Zemlinsky, Weill, Segall, begeleidt door Allan Segall aan de piano.

 

Friedmar Hitzer (violist)

Fantastisch huisconcert vanmiddag bijgewoond door René Veen en Allan Segall met teksten en muziek van o.a.

Bertold Brecht, Paul Dessau, Kurt Weil en Allan Segall.
Afgezien van A. Segall was deze muziek door de nazis als "entartet" gebrandmarkt. Voor mij is ze actueler dan ooit - juist nu in de donkere tijden van het "turbo - capitalisme".

In een mooie uitvoering met René Veen, zang

en

Allan Segall, piano.

Thanks for this great concert!

 

Luis Carrion

Nogmaals bedankt voor een onvergetelijke ervaring. Meesterlijk!!! Ik heb er gigantisch van genoten!!

 

Monique Beijaert

‘T was prachtig!

 

Heleen Verleur

I enjoyed this concert tremdously

 

 

2014

Requiem W.A. Mozart,  3 en 4 mei 2014 NAS

Evenals in voorgaande jaren heeft het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest (NAS) ook voor 2014 en herdenkingsconcert georganiseerd op 3 en 4 mei in samenwerking met een projectkoor bestaande uit een groot aantal zangers en zangeressen. Dit jaar was gekozen voor het Requiem van W.A. Mozart. De  solistenpartijen werden prachtig vertolkt door  sopraan Heleen Meijer,  alt Marie-Anne Jacobs,  tenor René Veen en bas Joep van Geffen. In het voorprogramma is onder meer een werk van Taneyev gespeeld door de blazers. Daarnaast zijn ingetogen stukken van Ravel en de componist Islandsmoen ten gehore gebracht.

Traditiegetrouw was er op beide avonden een grote opkomst. Op 4 mei is om 20:00 uur twee minuten stilte  gehouden, waarna gezamenlijk het Wilhelmus werd gespeeld en gezongen. Voorafgaande is een kort herdenkingswoord  gesproken door Annemarie van Wezel, violist en voorzitter Nas. 

 

Kommentaar (www.wiesenraute.de ) van onbekende op over mijn “Der Kuckuck und der Esel” op de CD ‘SOS safe our songs’ van Singer Pur. 

 

Nachdem ich diese Platte ein paar Mal gehört hatte, hatte ich einen einzeiligen Ohrwurm – Im wunderschönen Monat Mai… – und danach ging es nicht weiter. Das musste ich googeln: Es ist das erste Stück aus Schumanns Liederzyklus Dichterliebe (nach Gedichten von Heinrich Heine) und geht sehr wohl weiter, wenn es auch später ziemlich plötzlich aufhört.
Zuerst wusste ich gar nicht, woher dieser Ohrwurm kam, aber dann habe ich SOS noch mal aufmerksam gehört, und siehe da – der Arrangeur von Der Kuckuck und der Esel, René Veen, hat den Schumann-Schnipsel da hineingeschmuggelt. Was, zum Kuckuck, hat er sich dabei gedacht?

 

 

2013

Over mijn kameropera: ‘DORA, een liefdesgeschiedenis’ (2013)

 

Mail van Toon Tellegen

5-9-2013,

Beste makers, muzikanten, acteurs, zangers en alle anderen van de schatkameropera,

Nogmaals heel hartelijk dank voor de prachtige middag die u ons gisteren hebt laten beleven.

Ik hoop dat u allemaal net zo hebt genoten als ik.

Er is één punt waar ik iets over wil zeggen.

Aan het slot zegt Leenderts waarvoor hij Vink telkens waarschuwde. Dat verbaasde me en ik heb het thuis in het boek opgezocht: daar staat het ook niet.

Ik denk dat het beter is dat in het midden te laten.

Misschien kunt u de heer Leenderts de wegrijdende scooter nog achterna laten hollen en laten roepen dat hij Vink voor het allerlaatst waarschuwt, of zoiets.

Maar niet waarvoor.

 

Maar als u het laat zoals het is is het ook goed!

 

Heel veel succes nog,

 

met mijn hartelijke groeten,

Toon Tellegen

 

Mail aan Schatkameroperavan twee toeschouwers op 30 september

 

Lieve mensen van de schatkameropera,
Wat hebben we genoten - super super bedankt voor de geweldige voorstelling. zo authentiek als elk van jullie was. Alle emoties kwamen voorbij! Heeerrrlijk!
We zijn jullie al flink aan het facebooken en twitteren. ;-)
Hartelijke groet.
Herman en Petra

 

recensie  in “DE STENTOR” n.a.v. de laatste voorstelling van “Dora” in Hardenberg op 26-9-2013

 

Facebook recensie van Sylvia van der Vinne

7-9-2013,

Naar René Veen’s opera "Dora, een liefdesgeschiedenis" geweest. Geweldig stuk! Mooi, bizar, grappig en ontroerend!

 

Facebook recensie van Sytse Buwalda

6-9-2013, 

Dora, een liefdesgeschiedenis. Zo heet de hilarische opera over piekeren naar het gelijknamige boek van Toon Tellegen op muziek van René Veen, waar ik gisteravond heen ben gegaan. En hilarisch was het!!! Op een paar vierkante meter in de zaal van de Lutherse kerk werden de toeschouwers meegezogen in de de 'wat zou er gebeuren als...' droomwereld van de hoofdpersoon Vink. De heerlijke zangers Job Hubatka, Nicole Fiselier, Heleen Koele en René Veen; het studentenkoor Stukoz o.l.v. Herman Weelink in combinatie met de spannende muziek van René Veen en geweldige regie van Rata KLoppenburg maken dat ik vanavond nog een keer ga kijken!!! Wie gaat er mee?

 

Facebook recensie van Louis van Marissing :

4-9-2013

Vandaag in Zwolle naar de wereldpremiere van de opera DORA (naar het boek van Toon Tellegen) geweest. René Veen schreef prachtige, fel verrassende muziek - er werd geweldig gezongen en gespeeld in een geraffineerde regie. (Louis van Marissing)

 

Andere recensies

Recensie NRC  over concert Nederlandse Bachvereniging “Schütz en Brahms” in januari 2013

 

 

2011

Mail van een bezoeker; Arianne Houweling aan regisseur Rata Kloppenburg over “HOU ME WAKKER” 

6 t/m 9 juli 2011 in Festival Zwart te Zwolle:

`Ik heb zaterdagavond enorm genoten van de voorstelling ‘Hou me wakker’. Echt prachtig! Wat een mooie sfeer: de muziek, de fantastische musici, het huis. Bedankt!

 

Door Marjan Kroes, Organisatie Zuidhalconcerten Vierwindenhuis Amsterdam:

`Bij het concert in de Zuidhal van  het Vierwindehuis, 6 februari 2011 j.l. hadden we een bijzondere en intieme muziekmiddag met de liederencyclus "Dichterliebe" van Schumann en liederen van o.a. Fauré,  Debussy en Ravel die door René Veen overtuigend en gevoelvol werden gezongen. Charmant was de korte samenvatting van de liedteksten. De pianobegeleiding van Joris van Loon maakte het tot een heel mooi geheel. Een waardevolle middag. 

 

 

2009

Over de cd ‘OBACHT BRECHT!’

 

Dick van der Stoep (pianist en begeleider)

Lieve Anne, beste Rene, een prachtige CD! Op een manier gezongen zoals alleen jij ,Anne, dat kan. Erg mooi begeleid door Rene, tempi waar ik het steeds mee eens ben, verhouding zang/piano perfect, grafisch ook heel erg mooi. Uitspraak 10. Woordelijk te volgen. En dan ook nog goed opgenomen.Wie? Of indien zelf, waarmee? Anne, Rene en Hans: van harte proficiat met deze CD!

 

Allan Segall (Composer): 

Anne Damers and René Veen are the perfect duo for this

hauntinly beautiful foray into the Weimar Era. 

 

Marjon Strijk (zangeres):

“Mensen kopen die cd!!!...hij is prachtig!!!!! Heb hem net beluisterd onderweg naar Dordrecht. Wát een stem, perfect voor deze liederen.... wat een timing, rauw waar het rauw moet zijn en zwoel wanneer de tekst erom vraagt.... Prachtige subtiele begeleiding van René. Hij volgt Anne helemaal, maar is ook stuwend als het nodig is! 

prachtige, moeilijke, indringende teksten....ben er heel blij mee. straks op de terugweg zet ik 'm weer op. “

 

Andere recensies

Onderhoudende opera (De Parijse schilder /I pittore Parigino) in Nijetrijne (2009)

De intrigant Broccardo, lakei bij Eurila, werd goed vertolkt door de tenor René Veen.

 

Zutphen, 28 juni 2009, door Nico Smit; Emeritus Lector Koninklijk Conservatorium Den Haag.

  Gisterenavond  heb ik in de Zutphense Walburgiskerk het Monteverdi-concert van het Ribatutta Ensemble bijgewoond. Ik wil je hierbij even laten weten dat ik bijzonder verrast was door de buitengewoon hoge kwaliteit van dit concert. Ik kende het Ensemble niet, maar deze Venetiaanse Vespers bekoorden mij zeer. Een voortreffelijk vocaal ensemble, bestaande uit stemmen die stuk voor stuk op uitstekende wijze tevens de solo-rollen vervulden maar niettemin toch zeer homogeen was in de samenklank. En een instrumentale groep die, zowel in de continuopartijen als in de prachtige ‘posaunen’- delen overtuigend en zeer stijleigen musiceerde.

Deze schitterende muziek kwam in deze al even schitterende kerk fantastisch tot haar recht. Ik heb van de eerste tot de laatste minuut ten volle genoten.

 

 

 2007

zaterdag 24 maart (2007)

 vierde het Hilversumse Toonkunstkoor haar 125jarig bestaan met een feestelijke uitvoering van het Gloria en het Magnificat van Vivaldi voor de pauze en daarna een prachtig ingetogen Stabat Mater van Caldara. Onder de aanwezigen was ook cultuur wethouder Erik Boog.

De solisten waren Henriëtte Feith (sopraan), Christl Briels (mezzo-sopraan), René Veen (tenor) en Jaap Roos (bas), allen bijzonder en van hoog nivo, samen met het Toonkunstkoor een genot om naar te luisteren.

bottom of page